Wijnsoorten

Wijn is er in vele soorten. Niet alleen maar rode, witte en rosé. Toch zijn dit de wijnen die bedoeld worden als er gesproken wordt over wijn. Maar ook champagne, port, sherry en vermout vallen onder de noemer wijnen. Deze soorten worden allemaal gemaakt van het sap van druiven. Als het niet van druiven wordt gemaakt wordt het vruchtenwijn genoemd.

Hoe wordt rode wijn gemaakt
Wijn wordt gemaakt van rijpe druiven. Voor rode wijn worden de druiven met schil en al, zonder de steeltjes overigens, in grote gistkuipen gedaan. In deze gistkuipen gaat de druivenmassa werken onder invloed van de gistcellen die zich vormen. Het gistingsproces duurt enige dagen tot meerdere weken. Als je een jonge wijn wilt maken, dan wordt al na enige dagen de druivenmassa geperst en gefilterd. Een jonge wijn kun je ook niet lang bewaren. Dit komt omdat er niet zoveel tannine in zit. Een echte bewaarwijn daarentegen zal minimaal twee weken in een gistkuip blijven tot het gistingsproces volledig is uitgewerkt. Regelmatig zal het schuim er vanaf worden geschept. Daarna wordt de wijn geperst en gefilterd en overgeschonken in een fust voor verdere rijping, dit dankzij de tannine die in deze wijnen aanwezig is. Een goede rode wijn kan zomaar twee jaar op fust liggen voor hij gebotteld wordt.
Hoe wordt witte wijn gemaakt
Witte wijn wordt meestal gemaakt van witte druiven. Je kunt ook witte wijn maken van rode druiven. Je kunt rode druiven gebruiken omdat in tegenstelling tot rode wijn, de druiven voor witte wijn van te voren worden geperst en alleen het sap van de druiven gebruikt wordt voor de witte wijn. Dit sap gaat in fusten en ook hier gaat het gistingsproces zijn gang. Via een opening in de fust komt het schuim naar buiten. Een goede witte wijn zal maximaal negen maanden op fust liggen voordat hij wordt gebotteld.

Hoe wordt rosé wijn gemaakt
Rose wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Het is altijd een jonge wijn, die je snel moet drinken en zeker niet kunt bewaren. Om de roze kleur te krijgen worden de blauwe druiven maar heel kort in een gistkuip gelaten. Na vierentwintig uur zal er al iets kleur zijn overgenomen van de schil en worden ze meteen geperst en gebotteld.