Het verschil tussen rode en witte wijn

Wijn is na bier één van de meest geconsumeerde alcoholische dranken. Vaak vind je een bepaalde wijnsoort lekker en heb je een voorkeur voor rode of witte, of eventueel rosé wijn. Maar hoe komen deze wijnen aan hun kleur?

Witte en blauwe druiven

Wijn wordt gemaakt van druiven. Rode wijn wordt gemaakt van de blauwe druiven, terwijl witte wijn vaak gemaakt wordt van een combinatie van witte en blauwe druiven. Bij rode wijn ontstaat de kleur door de schil van blauwe druiven. Bij het maken van witte wijn wordt de schil niet gebruikt en aangezien het sap in druiven altijd licht van kleur is verzeker je zo een lichte kleur wijn.

Het maken van rode wijn

Rode wijn wordt dus gemaakt van blauwe druiven. De druiven worden eerst gekneusd en dan begint de gisting samen met alle onderdelen van de druif, namelijk de schil, het sap, de pit, en het steeltje. Hoe rood de wijn wordt hangt af van hoelang de schil in het gistingsproces aanwezig is.

Het maken van witte wijn

Het verschil met het maken van rode wijn is dat bij witte wijn alleen sap vergist wordt. In druivensap zitten namelijk geen kleurstoffen en zo kan het niet anders dan dat de wijn wit wordt. Welke kleur de wijn uiteindelijk krijgt hangt wel af van het druivenras en daarnaast hangt het ook af van de leeftijd van de wijn. Meestal heeft een jongere wijn een groenige uitstraling.

Verschillende andere kleuren

Als je niet een fervent wijndrinker bent zal het je misschien verbazen dat rood en wit slechts uitersten zijn in de wijnwereld. Bepaalde druivenrassen kunnen er voor zorgen dat een wijn een kleur krijgt van grijs, met name Pinot Noir, lichtgeel zoals de vin jaune, of goudbruin door langdurig rijpen in een houten vat. Al deze kleuren vallen over het algemeen wel onder de noemer witte wijn. Ook is er natuurlijk de rosé, deze krijgt zijn zachtroze kleur door dat de schil binnen 24 uur wordt gescheiden van het sap. Rosé wordt soms ook wel gemaakt door witte met rode wijn te mengen; dit is de rosé Champagne.