Wijnsoorten

Wijn is er in vele soorten. Niet alleen maar rode, witte en rosé. Toch zijn dit de wijnen die bedoeld worden als er gesproken wordt over wijn. Maar ook champagne, port, sherry en vermout vallen onder de noemer wijnen. Deze soorten worden allemaal gemaakt van het sap van druiven. Als het niet van druiven wordt gemaakt wordt het vruchtenwijn genoemd.

Hoe wordt rode wijn gemaakt
Wijn wordt gemaakt van rijpe druiven. Voor rode wijn worden de druiven met schil en al, zonder de steeltjes overigens, in grote gistkuipen gedaan. In deze gistkuipen gaat de druivenmassa werken onder invloed van de gistcellen die zich vormen. Het gistingsproces duurt enige dagen tot meerdere weken. Als je een jonge wijn wilt maken, dan wordt al na enige dagen de druivenmassa geperst en gefilterd. Een jonge wijn kun je ook niet lang bewaren. Dit komt omdat er niet zoveel tannine in zit. Een echte bewaarwijn daarentegen zal minimaal twee weken in een gistkuip blijven tot het gistingsproces volledig is uitgewerkt. Regelmatig zal het schuim er vanaf worden geschept. Daarna wordt de wijn geperst en gefilterd en overgeschonken in een fust voor verdere rijping, dit dankzij de tannine die in deze wijnen aanwezig is. Een goede rode wijn kan zomaar twee jaar op fust liggen voor hij gebotteld wordt.
Hoe wordt witte wijn gemaakt
Witte wijn wordt meestal gemaakt van witte druiven. Je kunt ook witte wijn maken van rode druiven. Je kunt rode druiven gebruiken omdat in tegenstelling tot rode wijn, de druiven voor witte wijn van te voren worden geperst en alleen het sap van de druiven gebruikt wordt voor de witte wijn. Dit sap gaat in fusten en ook hier gaat het gistingsproces zijn gang. Via een opening in de fust komt het schuim naar buiten. Een goede witte wijn zal maximaal negen maanden op fust liggen voordat hij wordt gebotteld.

Hoe wordt rosé wijn gemaakt
Rose wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Het is altijd een jonge wijn, die je snel moet drinken en zeker niet kunt bewaren. Om de roze kleur te krijgen worden de blauwe druiven maar heel kort in een gistkuip gelaten. Na vierentwintig uur zal er al iets kleur zijn overgenomen van de schil en worden ze meteen geperst en gebotteld.

 

 

Het verschil tussen rode en witte wijn

Wijn is na bier één van de meest geconsumeerde alcoholische dranken. Vaak vind je een bepaalde wijnsoort lekker en heb je een voorkeur voor rode of witte, of eventueel rosé wijn. Maar hoe komen deze wijnen aan hun kleur?

Witte en blauwe druiven

Wijn wordt gemaakt van druiven. Rode wijn wordt gemaakt van de blauwe druiven, terwijl witte wijn vaak gemaakt wordt van een combinatie van witte en blauwe druiven. Bij rode wijn ontstaat de kleur door de schil van blauwe druiven. Bij het maken van witte wijn wordt de schil niet gebruikt en aangezien het sap in druiven altijd licht van kleur is verzeker je zo een lichte kleur wijn.

Het maken van rode wijn

Rode wijn wordt dus gemaakt van blauwe druiven. De druiven worden eerst gekneusd en dan begint de gisting samen met alle onderdelen van de druif, namelijk de schil, het sap, de pit, en het steeltje. Hoe rood de wijn wordt hangt af van hoelang de schil in het gistingsproces aanwezig is.

Het maken van witte wijn

Het verschil met het maken van rode wijn is dat bij witte wijn alleen sap vergist wordt. In druivensap zitten namelijk geen kleurstoffen en zo kan het niet anders dan dat de wijn wit wordt. Welke kleur de wijn uiteindelijk krijgt hangt wel af van het druivenras en daarnaast hangt het ook af van de leeftijd van de wijn. Meestal heeft een jongere wijn een groenige uitstraling.

Verschillende andere kleuren

Als je niet een fervent wijndrinker bent zal het je misschien verbazen dat rood en wit slechts uitersten zijn in de wijnwereld. Bepaalde druivenrassen kunnen er voor zorgen dat een wijn een kleur krijgt van grijs, met name Pinot Noir, lichtgeel zoals de vin jaune, of goudbruin door langdurig rijpen in een houten vat. Al deze kleuren vallen over het algemeen wel onder de noemer witte wijn. Ook is er natuurlijk de rosé, deze krijgt zijn zachtroze kleur door dat de schil binnen 24 uur wordt gescheiden van het sap. Rosé wordt soms ook wel gemaakt door witte met rode wijn te mengen; dit is de rosé Champagne.

Nieuw: De schroefkurk

De schroefkurk

Er is een nieuwe innovatie in wijnland: de schroefkurk. Jarenlang werden flessen wijn enkel afgesloten met kurk, vervolgens kwamen de wijnflessen met een schroefdop. Nederlanders zijn inmiddels gewend aan dit principe, maar er is een vernieuwing gaande. Tegenwoordig kunt u ook de zogenaamde schroefkurk tegenkomen. De schroefkurk combineert het nostalgische van de kurk met het gebruiksgemak van de schroefdop. de schroefkurk word eenvoudig met de hand uit de fles gedraaid en gaat er dankzij het schroefdraad in de hals ook weer eenvoudig in.

Door wie?

schroefkurkDe schroefkurk is ontwikkeld door twee grote namen in de wijnwereld, namelijk Amorim (kurkfabrikant) en O-I (glasfabrikant). Deze bedrijven hebben de afgelopen vier jaar samengewerkt om deze innovatie van idee tot product te ontwikkelen.

De glazen hals van de fles is voorzien van schroefdraad die ervoor zorgt dat de kurk op zijn plek blijft in de hals.

Duurzaam

De schroefkurk is naast handig in gebruik ook nog eens een duurzame flesafsluiter. De kurk heeft namelijk CO2 absorberende eigenschappen en is volledig biologisch afbreekbaar en te recyclen. De kurk komt van bomen die niet worden gekapt en wordt met de hand geoogst.

Nederland

Ook in Nederland is er al enige tijd een wijn verkrijgbaar met de nieuwe schroefkurk. Een van de wijnen in Nederland waarvan de fles is uitgerust met de schroefkurk is de La Cuvée Mythique. Deze wijn is in rood en wit verkrijgbaar en kost is de supermarkt verkrijgbaar voor ongeveer 8 euro. De schroefkurk is in Nederland voor het eerst verwerkt in de flessen van de Portugese wijnen 5 Estates rood en 5 Estates wit van wijnhuis Monte do Alamo via Ansari Wines.

Rode wijn en gezondheid!

Rode wijn inschenkenIn rode wijn zitten stoffen die de weerstand van je lichaam helpen. Je lichaam gaat een betere weerstand bieden tegen kwaaltjes zoals griep en verkoudheid. In rode wijn zit een stof, tannine, die in schillen en pitten van nature aanwezig zijn. Ook heeft alcohol een bloed verdunnende werking, daardoor is de doorbloeding beter in je hersenen en geslachtsorganen. Ook zorgt alcohol ervoor dat je een goede stofwisseling hebt en dat zorgt op haar beurt weer voor een psychisch- en lichamelijk welzijn.

Alcohol heeft ook negatieve kanten, overmatige alcoholconsumptie kan bijvoorbeeld ook het zenuwstelsel verzwakken. Als het zenuwstelsel verzwakt raakt doen alle positieve gevolgen van de goede stoffen in wijn omslaan in het negatieve. Met een of twee wijntjes drinken is helemaal niks mis mee, maar doe alles met mate natuurlijk!

  • Twee glazen rode wijn per dag bespaard je al gauw een hele hoop loopneuzen. ”Wie één of twee glazen rode wijn drinkt per dag, voorkomt al de helft van de verkoudheden die een mens normaal heeft.” Aldus het Harvard School of Public Health;
  • Het drinken van twee glazen rode wijn per dag kan bij vrouwen tot een toename leiden in seksueel verlangen. Deze test is uitgevoerd bij 800 vrouwen uit Italië. Champagne heet hetzelfde effect bij vrouwen na het drinken van twee glazen ervan. Ruim 65% van de vrouwen associeert wijn en champagne met erotiek.
  • Resveratrol is ook een bestandsdeel wat rode wijn ‘gezond’ maakt. Het bestandsdeel is ook vaak terug te vinden in fruit en veel planten. Resveratrol zorgt ervoor dat het verouderingsproces minder wordt en het heeft ook positieve invloed op ouderdomsziektes zoals diabetes en verschillende hart- en vaatziektes. Helaas zijn deze positieve gevolgen niet voor alle wijndrinkers weg gelegd, je moet drager zijn van het SIRT-1 gen, zonder dit gen merk je niks van die positieve gevolgen. Ook helpt resveratrol ook tegen borstkanker, dat is uit studies gebleken